Waar staat het RSPO keurmerk voor?

Palmolie wordt in enorm veel producten verwerkt. Het is een veelzijdig ingrediënt maar dit heeft ook een keerzijde; de impact op het milieu. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven zoals RSPO die proberen bij te dragen aan een duurzame palmolie-industrie.

 

 

Wat is het RSPO keurmerk?

RSPO staat voor "Roundtable on Sustainable Palm Oil" en is opgericht in 2004. Het keurmerk streeft ernaar dat er in de toekomst alleen nog palmolie wordt verwerkt die duurzaam is geproduceerd. Daarnaast richten ze zich ook op de verbetering van de olieopbrengst bij kleinschalige boeren. Bedrijven die het RSPO-keurmerk willen gebruiken, moeten voldoen aan verschillende criteria en zich laten certificeren door de RSPO.

 

Wanneer krijg je het RSPO keurmerk?

Producten krijgen dit keurmerk wanneer het product voor minimaal 95% duurzaam is geproduceerd. Dit houdt in dat uitbreiding van plantages geen negatieve impact mag hebben op tropisch regenwoud en de biodiversiteit ervan. Daarnaast worden de rechten van werknemers en lokale gemeenschappen gerespecteerd, en vinden er eerlijke en vrijwillige onderhandelingen plaats tussen bedrijven en lokale gemeenschappen bij de vestiging van palmolieplantages.

Maar het is ook goed om te weten dat het RSPO-keurmerk niet perfect is. Sommige mensen vinden dat de regels niet streng genoeg zijn of dat sommige bedrijven het keurmerk gebruiken om zichzelf een groen imago te geven, zonder echt iets te veranderen aan hun manier van werken.

Ondanks de kritiek blijft het keurmerk een belangrijk middel in de strijd voor een duurzamere palmolie-industrie. Het zet bedrijven aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op mens en milieu en helpt jou als consument om bewuste keuzes te maken tijdens het boodschappen doen.