Tethered caps (vaste doppen) vanaf 3 juli verplicht!

Waarschijnlijk is het je al opgevallen: de doppen die vastzitten aan je frisdrankflesje. Vanaf 3 juli wordt dit de norm voor bijna alle flessen en verpakkingen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. In deze blog leggen we uit waarom deze verandering plaatsvindt.

Waarom hebben alle flesjes een vaste dop?

Een verandering in de Europese wetgeving zorgt ervoor dat de doppen vanaf 3 juli vastzitten aan plastic flessen en andere drankverpakkingen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Deze verandering moet ervoor zorgen dat er minder zwerfafval in de natuur terecht komt. De losse doppen eindigen vaak in de natuur, waar ze door dieren aangezien worden voor voedsel.

Welke voordelen heeft de nieuwe regelgeving?

Naast dat de vastzittende doppen zwerfafval tegengaan is het ook nog ergens anders goed voor, namelijk het bijdragen aan de circulaire economie. Door de dop aan de fles te laten, voorkom je dat deze in de natuur belandt. Dit maakt het voor recyclingbedrijven eenvoudiger om zowel flessen als doppen effectief te hergebruiken voor het creëren van nieuwe producten. Bovendien dragen de vaste dopjes bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Doordat het recyclen van de oude flesjes met dop makkelijk wordt, kunnen er ook meer nieuwe flesjes worden gemaakt. Bij de productie van PET-flessen uit gerecycled materiaal komt 70% minder CO2 vrij dan wanneer ze geproduceerd worden van nieuwe fossiele brandstoffen. 

Heeft TakeAware flesjes met vaste dop?

Iedereen krijgt te maken met deze regelgeving. Daarom krijgen onze rPET flessen ook een vaste dop. Naast onze rPET flessen vind je in onze digitale schappen een groot assortiment aan friendly disposables die bijdragen aan een circulaire economie. We bieden bijvoorbeeld veel disposables van plant-based materialen. Neem snel eens een kijkje in ons volledige assortiment.