Wat betekent het schildpadlogo op wegwerpbekers en verpakkingen?

Je bent het vast wel eens tegengekomen: het 'schildpadlogo' op wegwerpbekers en andere wegwerpproducten. Maar wat betekent dit logo nou precies? In deze blog leggen wij het jou uit!

Nieuwe etiketteringswetgeving sinds juli 2022

Vanaf juli 2022 zijn de nieuwe etiketteringswetten ingegaan, waardoor je dit schildpadlogo steeds vaker tegenkomt op wegwerpbekers en andere plastic (bevattende) producten. Het doel van deze maatregel is om consumenten bewust te maken van de gebruikte materialen en om hen te informeren over de juiste manier om deze producten weg te gooien. 

Waarom staat er een schildpad op het logo?

De schildpad is gekozen als symbool voor de plasticvervuiling vanwege de ernstige impact die plastic afval heeft op deze dieren. Jaarlijks sterven er minstens 1000 schildpadden door verstrikking in plastic afval. Veel schildpadden stikken ook in plastic afval omdat ze het aanzien voor voedsel. Het schildpadlogo is bedoeld om consumenten te herinneren aan deze realiteit en hen aan te moedigen om plastic wegwerpverpakkingen op de juiste manier weg te gooien.

SUP-maatregelen en het schildpadlogo

Vanaf 3 juli 2021 zijn de SUP-maatregelen (Single-Use Plastics) ingegaan in de EU. Dit betekent dat bekers en andere wegwerpverpakkingen die plastic bevatten en na deze datum geleverd zijn, het 'plastic in product'-label moeten dragen. Dit label is verplicht voor producten die in de EU-lidstaten worden verkocht. Het doel van de SUP-maatregelen is om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en de impact op het milieu te beperken.

Hoe ziet het SUP-logo eruit?

Drinkbekers die voor een deel plastic bevatten, ongeacht de hoeveelheid, dienen het volgende label te hebben:

Drinkbekers die volledig uit plastic zijn gemaakt, moeten het volgende label hebben:

 Wat is het doel van het schildpadlogo op bekers?

  • Bewustwording creëren

Het logo helpt consumenten bewust te maken van de aanwezigheid van plastic in wegwerpproducten en de milieugevolgen daarvan. Het herinnert mensen eraan dat hun keuzes een directe impact hebben op het milieu.

  • Informeren over het juiste afvalbeheer 

Door het schildpadlogo te plaatsen, worden de consumenten geïnformeerd over hoe ze deze plastic (bevattende) producten op de juiste manier kunnen weggooien. Dit om ervoor te zorgen dat plastic afval niet in de natuur terechtkomt.

  • Verantwoordelijkheid van producenten

Producenten zijn verplicht om een SUP logo op hun producten te zetten als deze plastic bevatten. Dit zorgt ervoor dat bedrijven duidelijker zijn over de gebruikte materialen en moedigt ze aan om voor duurzamere opties te kiezen.

Wat kun jij doen?

Als consument kun jij bijdragen aan de bescherming van het milieu door bewust om te gaan met wegwerpplastic. Hier zijn enkele tips:

  • Kies voor duurzame alternatieven: Overweeg om producten te kopen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare of gerecyclede materialen.
  • Gooi plastic op de juiste manier weg: Zorg ervoor dat je (plastic) producten op de juiste manier worden weggegooid of gerecycled.
  • Verminder gebruik van wegwerpplastic: Probeer het gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk te verminderen door plasticvrije of herbruikbare producten te gebruiken.

Bij TakeAware streven we naar een wereld zonder plastic en zonder plasticsoep. Daarom bieden we in onze webshop een breed assortiment aan plasticvrije disposablesBestel vandaag nog onze plasticvrije disposables en maak jouw bedrijf SUP-proof!

 

Bron: Verive