Een foodtruck beginnen: Zo pak je het aan!

Het foodtruck seizoen is weer geopend! Ben je al goed voorbereid of denk je erover om een foodtruck te beginnen? In deze blog leggen we uit wat je allemaal moet regelen om je eigen foodtruck succesvol te starten.

 Wat is een foodtruck?

Een foodtruck is eigenlijk een rijdend restaurant. Het is een voertuig dat speciaal is ingericht om eten te bereiden en te verkopen. Je komt foodtrucks vaak tegen op openbare plaatsen, zoals evenementen of festivals. Ze zijn enorm populair en ideaal om snel en gemakkelijk een unieke maaltijd te serveren. Voor ondernemers bieden foodtrucks een relatief betaalbare manier om een eigen horecabedrijf te starten.

 

Wat moet je regelen voor het beginnen met een foodtruck?

Om te beginnen met je eigen foodtruck moet je natuurlijk een aantal dingen regelen. 

1. Schrijf je in bij de KVK

Elke (beginnende) ondernemer dient zich in te schrijven bij de KVK (Kamer van Koophandel). Zodra je bent ingeschreven mag je jezelf officieel ondernemer noemen. 

Nadat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), krijg je een btw-nummer toegewezen. Dit nummer is onmisbaar voor alle zakelijke transacties, waaronder het doen van belastingaangifte en het uitreiken van facturen aan je klanten. Het is een belangrijk onderdeel voor de financiële administratie van je foodtruck.

2. Regel de vergunningen en verzekeringen

Begin met het uitzoeken van de benodigde vergunningen voor het runnen van een foodtruck in jouw omgeving. Deze vergunningen verschillen vaak per gemeente en hangen af van factoren zoals de plaats waar je wilt staan en het type voedsel dat je gaat verkopen. Veelvoorkomende vereisten zijn een gezondheidsvergunning en een vergunning voor mobiele voedselverkopers. Als je ook alcohol wilt verkopen, heb je mogelijk een alcoholvergunning nodig.

Vergeet ook niet om de juiste verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering van de foodtruck, een aansprakelijkheidsverzekering, en een verzekering voor je inventaris. Deze verzekeringen helpen je onverwachte kosten te dekken

3. Stel een marketingplan op

Wanneer je een foodtruck begint, is een effectief marketingplan erg belangrijk. Branding is hier een belangrijk onderdeel van. Een sterke merkidentiteit maakt je foodtruck herkenbaar en spreekt je doelgroep aan. Denk aan een aantrekkelijk logo, een opvallende truck en het gebruik maken van je huisstijlkleuren. 

Een slimme manier om je branding te versterken, is door gebruik te maken van bedrukte disposables. Door bijvoorbeeld bedrukte kartonnen bekers of suikerriet bakjes met je logo te gebruiken, laat je niet alleen een professionele indruk achter bij klanten, maar draag je ook nog eens bij aan milieubewustzijn. Hiermee maak je een positieve indruk op klanten die duurzaamheid belangrijk vinden. Naast dat bedrukte disposables je foodtruck laten opvallen, onderscheidt je jezelf ook nog eens ten opzichte van je concurrenten.

Meer weten welke impact bedrukte verpakkingen hebben op je merkidentiteit? Wij hebben er een blog over geschreven!

4. Stel een budget op

Het starten van een foodtruck brengt verschillende kosten met zich mee. Het is dan ook belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen. Denk hierbij aan kosten zoals het huren of aanschaffen van een foodtruck, de brandstof, verzekeringen, vergunningen, inventaris ect.

5. Kies voor duurzame disposables

Bij het opzetten van je foodtruck is het belangrijk om rekening te houden met de Single-Use Plastics (SUP) wetgeving. Deze regels beperken het gebruik van bepaalde wegwerpplastics. Kies voor duurzame disposables die minder belastend zijn voor het milieu en voldoen aan deze nieuwe regels. Kies bijvoorbeeld voor onze suikerriet snackbakjes of onze papieren servetten, die zowel praktisch als milieuvriendelijk zijn. Dit helpt niet alleen de planeet, maar laat ook zien dat je onderneming maatschappelijk verantwoord bezig is. Bekijk hier ons volledige assortiment aan duurzame disposables.

Of je nu net begint of al enige ervaring hebt, met een duidelijke visie en de juiste middelen ben je klaar om je foodtruck op de kaart te zetten. Begin vandaag nog en maak van jouw foodtruck een rijdend succes!