In talloze producten wordt palmolie verwerkt. Deze olie komt uit een palmvrucht en is een veelzijdig ingrediënt. Palmolie brengt van 4 tot 10 keer meer op dan andere plantaardige oliën. Hierdoor is er veel vraag naar palmolie, maar veroorzaakt dit ook milieuproblemen zoals ontbossing en vervuiling. In deze blog vertellen wij welke impact palmolie heeft op het milieu en waar je op kunt letten.
Wat is palmolie?
Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalmboom, die voornamelijk groeit in landen zoals Indonesië en Maleisië.
Eerst wordt de palmvrucht geoogst en vervolgens worden de pulp en de pit gescheiden, waarna de olie uit de pit wordt geperst met behulp van machines. Na het persen wordt de olie verhit en gefilterd en geraffineerd. Zodra de palmolie is geraffineerd wordt de palmolie opgeslagen en geleverd aan verschillende industrieën voor gebruik in voedingsmiddelen, cosmetica, schoonmaakmiddelen en meer.
Wat is de impact van palmolie op het milieu?
Voor het aanleggen van palmolieplantages moeten er veel bomen worden gekapt. Dit heeft gevolgen voor de natuur, biodiversiteit en voor de dieren. Ook heeft dit effect op onze gezondheid. Bomen zorgen namelijk voor onze zuurstof. We hebben de gevolgen van de palmolieproductie op een rijtje gezet:
-
Ontbossing voor palmolieplantages
Er worden massaal bomen gekapt om plaats te maken voor de palmolieplantages. Jaarlijks worden er enorme stukken tropisch regenwoud gekapt, met name in landen als Indonesië en Maleisië. Deze ontbossing leidt tot verlies van talloze planten- en diersoorten maar heeft ook effect op de gezondheid van het klimaat. Meer informatie over ontbossing vind je in onze blog. -
CO2-uitstoot door ontbossing
Naast het verlies van biodiversiteit door ontbossing draagt het ook bij aan de uitstoot van verschillende broeikasgassen. Wanneer de bomen worden gekapt komt de opgeslagen koolstof vrij, wat bijdraagt aan de klimaatverandering en opwarming van de aarde. -
Watervervuiling door palmolieteelt
De palmolieteelt vindt voornamelijk plaats in tropische, regenachtige gebieden, waardoor waterschaarste vaak geen probleem vormt. Echter is voor het persen van de palmvruchten veel water nodig. Hierdoor wordt het water vervuild. Het vervuilde water wordt vaak in de dichtstbijzijnde rivieren geloosd, wat milieuverontreiniging veroorzaakt. Dit kan leiden tot vissterfte en onder druk zetten van de lokale voedselvoorziening.
Wat jij kan doen tegen palmolie
Omdat palmolie in enorm veel producten zit is het vaak lastig om dit helemaal te vermijden. Gelukkig zijn er verschillende opties om de impact op het milieu te verminderen:
-
Kies voor duurzame palmolie
Kies bijvoorbeeld voor producten met een RSPO keurmerk. Het RSPO keurmerk (Roundtable on Sustainable Palm Oil) wil in de toekomst alleen nog maar palmolie die duurzaam is geproduceerd. Een product ontvangt dit keurmerk wanneer het palmolie bevat die voor minimaal 95% duurzaam is geproduceerd volgens de richtlijnen van de RSPO. -
Kies voor duurzame alternatieven
Kies voor producten die gemaakt zijn van alternatieve oliën, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie of kokosolie, die mogelijk minder schadelijk zijn voor het milieu. -
Vermijd (sterk) bewerkt voedsel
Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijden, maar ook lekkernijen zoals ijs of chocolade. -
Kies voor cosmetica producten zonder palmolie
Gebruik bijvoorbeeld cosmetica producten met natuurlijke en duurzame grondstoffen.
Palmolie helemaal vermijden is ontzettend moeilijk. Enorm veel producten in de supermarkt zit palmolie verwerkt. Door als consument al bewust te kiezen voor palmolievrije producten draag je al je steentje bij. Elke kleine stap kan al een verschil maken.
Bronnen